Friday, July 31, 2009

Kunyit

Nama botani: Curcuma domestica(Val.)/ Syn: Curcuma longa
Nama lain: Kha min (Thailand), Manjal (India), Haldi (Hindi), Kurkum (Arab) Turmeric (tumeric), Indian saffron, yellow ginger (Inggeris)
Famili: Zingiberaceae
Khasiat perubatan : Dalam konteks perubatan, antara peranannya ialah sebagai antioksidan, antibakteria, antiradang dan antikanser. Secara tradisi, ia digunakan secara luaran atau diminum. Secara luaran, kunyit ditumbuk halus dan disapukan pada luka-luka, seliuh anggota dan kudis. Manakala sebagai minuman ia diminum sebagai tonik kesihatan. Perahan air kunyit dikatakan dapat menyembuhkan luka di dalam badan, mengecutkan peranakan bagi wanita baru bersalin, membersihkan darah dan melancarkan peredaran darah. Ia juga berfungsi untuk mengurangkan radang di dalam badan. Ia boleh menghilangkan selsema sama ada disapu di bahagian dahi dan hidung atau diminum air perahannya. Di samping itu, ia dapat membantu proses pencernaan di dalam usus dan merangsang pengeluaran sel darah merah serta menghalang dari pembekuan darah. Terdapat pengesyoran pengambilan sebanyak 400 mg bahagian kurkumin untuk penjagaan kesihatan. Untuk menjaga kecantikan, kunyit boleh ditumbuk halus dan disapu di muka untuk melembut dan melicinkan muka

No comments: