Friday, July 31, 2009

Pegaga (Centella asiatica (L) Urban)


Nama Saintifik: Centella asiatica (L) Urban
Nama lain: Pegaga, Pennywort, Buabok, Pegagan, Ching Chow Sui, Gotu cola
Kegunaan:
Pegaga selalunya dimakan sebagai ulam oleh orang Melayu, sebagai minuman oleh orang Cina dan sebagai tonik untuk otak oleh orang India. Keseluruhan bahagian tumbuhan ini mempunyai khasiat yang tinggi dan sering digunakan sejak zaman berzaman untuk mengubati pelbagai penyakit. Di antara penggunaannya termasuk sebagai ubat demam, pelawas kencing, sebagai penawar bagi merawat cirit birit, ulser, penyakit traumatik, gangguan saluran kencing dan batu karang, hidung berdarah, selsema, hepatitis, tonsillitis, sakit tekak, darah tinggi dan lain-lain. Ia digunakan sebagai rawatan luaran untuk merawat luka, lebam, bisul, kudis, patukan ular, ruam lampin dan kayap. Herba ini dikatakan mempunyai tindakan langsung bagi menurunkan tekanan darah dan sering dikenali sebagai ubat untuk pemulihan dan awet muda. Daunnya dipercayai dapat mencuci darah dan merawat ketidakhadaman, gementar dan disentri. Daun pegaga kering yang telah dimesin dimakan bersama susu dikatakan berkhasiat meningkatkan kecerdasan otak. Daun pegaga juga digunakan sebagai minuman bertenaga, sebagai perangsang syahwat dan untuk merawat sakit jiwa.

No comments: