Friday, July 31, 2009

Serai Wangi


Nama Saintifik: Cymbopogon nardus (L.) Rendle
Nama lain: Serai wangi, Citronella, Sereh wangi
Kegunaan:
Minyak angin yang di perbuat daripada campuran minyak serai wangi sering digunakan untuk mengurut. Ia bertindak sebagai perangsang, membuang angin, antispasmodic dan menggalakkan pengeluaran peluh. 
Air rebusan akarnya pula digunakan sebagai pelawas kencing, mengeluarkan peluh dan menghalang jangkitan semula penyakit. 

Minyak serai wangi (citronella) bertindak menghalau nyamuk dan banyak digunakan dalam industri minyak wangi dan pembuatan sabun mandi. 

Minyak pati serai wangi diberikan dalam dos yang rendah untuk melegakan sakit perut dan membantu penghadaman. Ia juga digunakan untuk menggalakkan haid. 

Air rebusan daun serai wangi dan gandarusa digunakan untuk mandian ibu selepas bersalin. 

Air rebusan daun serai wangi bersama beberapa jenis herba lain digunakan juga bagi merawat lumpuh.

5 comments:

sitinorayusoff said...

this is my research..thank for publish

sitinorayusoff said...

may i have more about serai wangi?

Musa Yaacob said...

Siti.. where are you know?... Sent the request to my email.. will send the info to you. What aspects are you working?

Musa Yaacob said...

The link on cultivation of serai wangi..
http://www.globinmed.com/index.php?option=com_content&view=article&id=79354:serai-wangi&catid=806:s&Itemid=198

homemade ORGANIC beauty product said...

saya nak beli mcm mana ya